Ota sivut seurantaan instagramissa

Kirjoittanut: Janne, 28.10.2018 - 20:23

Löydät sivut nyt myös instagramista nimellä @urheiluhieroja_jannetikkamaki

Peruutusajat löytyvät tuttuun tapaan facebookista ja lisäksi instagramin tarinoista.

Toisin sanoen sosiaalisessa mediassa päivittelen enemmän ajankohtaisia asioita, mutta vaikka et olisi facebook- käyttäjä, niin facebook-sivut näkyvät silti normaalilla selaimella.
Pientä yleistä infoa hieronnasta

Kirjoittanut: Janne Tikkamäki, 06.02.2014 - 18:11

Hierontatekniikoita on varmasti yhtä monta kuin on hierojiakin. Kuitenkaan ei voida sanoa, että on yksi oikea tapa hieroa. Ihmiset pitävät eri asioista ja vaivoja on erilaisia. Urheilija, jolla on tärkeät kilpailut kuukauden päästä on valmis kestämään mitä tahansa, jotta lihakset saadaan auki. Toisaalta normaali toimistotyötä tekevä ihminen saattaa olla hyvinkin jumissa, mutta haluaa, että hieronta ei tuota niin paljon kipua ja käy siksi mieluummin useita kertoja hieronnassa.

Hieronnan voimakkuudella on merkitystä, mutta tietyissä tilanteissa samaan lopputulokseen voidaan päästä sekä kovalla että kevyemmällä hieronnalla. Toisaalta lähes aina kevyitä hierontoja vaaditaan enemmän ja pahimmat jumit eivät tahdo ”silittelyllä” aueta.

Myös urheilussa erilaisilla hieronnoilla on omat tarkoituksensa. Kovia hierontoja voidaan ottaa harjoituskaudella, mutta lähellä kilpailuja lihasten tulisi olla siinä kunnossa, että kovia hierontoja ei tarvita. Yleensä hierontaa ei kannata ottaa kovin lähellä kilpailua, jos ei ole varma hieronnan vaikutuksista. Itse suosittelen, että viimeinen hieronta ennen kilpailua on viimeistään viikkoa ennen kilpailua. Tämä hieronta on yleensä melko kevyt, korkeintaan pahimpiin ongelmakohtiin kiinnitetään enemmän huomiota.

Jos edellisestä hieronnasta on pitkä aika, on hyvin normaalia, että lihakset kipeytyvät. Tauon jälkeen ensimmäinen hieronta saattaa tuottaa enemmän kipua, toinen on jo helpompi ja yleensä kolmas kerta on jo mukava. Ihmiset ovat yksilöitä, joten kaikilla se ei mene näin. Toisilla jo ensimmäinen kerta on helppo. Hieronnan voimakkuutta säädellään sen mukaan mitä asiakas kestää/haluaa

Hierontaan käytettävä aika vaihtelee asiakkaan mukaan, mutta yleispätevät hoitoajat ovat: niska/yläselkä 30min, ylävartalo, ei käsiä 45/60min, ylävartalo 60min, Jalat, pakarat 60min, koko vartalo 1h 30min/2h. Nämä hoitoajat riittävät normaalisti. Toki joskus jotain tiettyä vaivaa hoitaessa menee paljon enemmän aikaa. Muistan tapauksen, jossa vasemman puolen lapaluun seutua hierottiin 45-60min. Muita vastaavia tapauksia on paljon. Tällöin pystytään keskittymään ongelmakohtaan ja saadaan sinne paras vaikutus. On turha kuvitella, että tunnissa pysyisi käymään koko vartalon läpi niin, että jotain saisi oikeasti auki.

Pelkällä hieronnalla on yleensä hankala pitää lihakset täydessä iskussa. Tärkeää olisi myös venyttelyn sisällyttäminen treeniohjelmaan – edes jossain määrin. Samalla tulisi muistaa palauttavat ja huoltavat treenit.

Fyysistä rasitusta kannattaa välttää samana päivänä hieronnan jälkeen. Lihakset rasittuvat hieronnassa, joten sitä voi verrata tietynlaiseen treeniin. On järkevämpää antaa lihasten palautua rauhassa eikä jumittaa niitä heti uudestaan. Ennen hierontaa ei myöskään kannata tehdä mitään erityisen kovaa harjoitusta. Yleistä kuntoilua voi silti harrastaa. Edellisinä päivinä tehdyt harjoitukset voivat tehdä hieronnasta kivuliaamman. Eli välttämättä ei ole järkevää treenata selkää kovaa maanantaina tai tiistaina, jos keskiviikkona on hieronta. Tästä syystä hieronta on järkevä ajoittaa kevyelle viikolle.

Hierontaa ei ole tarkoitettu ainoastaan urheilijoille. Myös normaalit työssäkäyvät ihmiset ja opiskelijat ovat usein hieronnan tarpeessa.